SOUGHT AFTER

The project comes out of the need to reorganize the space and to solve structural problems related to the age of the building located in the centre of Milan.

The structural refurbishment affects the whole pavement and the load-bearing beams of the ceiling, which have been replaced and implemented for a correct load distribution. The bearing wall that divided the living area from the bedrooms has remained the only pre-existing item of the old dwelling and actually it still divides the two macro areas of the house.

Nevertheless, the entire layout has been redesigned according to the needs of the new ownership, in detail, the kitchen has been added on the living room, optimising spaces.

We decided for a kitchen composed by a unique monolithic volume, made out of burnished steel plates. The kitchen cabinets have been replaced by a Carrara marble shelf, which enhances the room, making it an installation. Great attention is put in the choice of the all the materials and in their composition. Marble and burnished steel interact with a third particular finish: a cement effect, which dresses the whole architectural volume made of corridor, kitchen and living room, creating a perceptive unit and a clear separation from the sleeping area.

A particular attention has been given to the development of the bathroom, that becomes a wellness area, characterised by a wide space and precious finishes. Its presence is no longer hidden behind a latch, but it interacts with the living and with the rest of the apartment thanks to a built-in divider in resin.

The bedroom is separated from the rest of the apartment by means of an invisible door with a pivot hinge.

Inside it, there’s a wide walk-in-closet, whose walls are made out of panels rotating up to 360 degrees, which can be completely opened, guaranteeing an optimal natural lighting, and which can become at the same time dividers and large containers.

Project: Sought After
Client: Private
Year: 2015
Status: Built
Location: Milano – Italy
Area: 50 sqm
Main Contractor: EmmeVi Edil Service
Furniture: Spotti
Photographer: Simone Furiosi
Stylist: Federica Biasi

Aim000_r_lr
Aim011_lrr3
Aim008_r_lr
Aim031_R_lr2
Aim029_R_LR
Aim001_r_lr
Aim012_lr
Aim012_r_lr_f
Aim009_lr
Aim020_r_lr
Aim021_r_lr2
Aim023_r_lr
Aim016_r_lr
Aim017-b
plan-detail