RR Residence

RR Residence

The concept that leaded to the design of this apartment is to create a relaxing atmosphere, where the attention is focused on research and accurate and the careful use of sophisticated materials.

At first the project starts from the request, therefore the need, to merge two floors usinging the attic for the redevoloping of the sapces.
Starting from the entrance the cleanliness and smoothness of the materials is immediately visible, they create throught light and choice of materials a game of volumes that consacrate on spaces.

To welcome you there is a large openspace where living room and dining room communicate with the kitchen through a fully opening window. The Kitchen, despite being decentralized in relation to the architectural structure, acts as a setting for the whole floor. It is in this area, in fact, that the choice of materials is revealed in its highest expression. Material finishes and raw materials that combined together become sophisticated and elegant. In fact, the island.

The island is thought as a solid volume of stone, pierced by a wooden blade that runs like a piano bar. A large built-in cupboard in flamed iron and canned glass serves as a pantry. Another fundamental element of the living space is the volume of wood and the staircase, that allows the access to the upper floor. In particular, this area has been thought as a “small architecture” where solids fit together in a harmonious way to create a composition. On a “tray” of treated copper rests a wooden cube with the pitched roof that hosts the bathroom and the staircase formed by blades of flamed iron, with the exception of the first step in Calacatta marble. The living area is also characterized by a double height obtained by the subtraction of a portion of the double bedroom on the upper floor with the intent to connect the two floors. The attic is in fact the portion of the house entirely designated to sleeping area. A large suite overlooks, in correspondence of the portion designed for study, on the living area.

The project was born from the request to merge two small flats into a single large one; the focal point is the long distance dividing the entrance from the large 70 mq terrace, which surrond the living room. The creation of an iconic element as a white box, containg the service rooms ( toilet and kitchen area) reduced, thanks to the compression and decompression, that distance creating a real passway experience.

The plain shape and softness of the cration, through the light and game of volumes, consecrated the space.
The sleeping area develops all around the house and is divided in two large areas: the main area and the guest rooms are on the perpendicular slat close to the entrance while the area for the children is parallel to the entrance, a particular attention was given in the planning of the two bedrooms for the children, which, thanks to a completely packable wall, can be trasformed in a single room for recreation and play.
Even the service area, as bathrooms, have also been thoroughly designed. In particular, “ small architectures” formed by volumes which determine the space, as in the master bathrooms where a freestanding shower becomes the out standing element of the room.
In conclusion, there was also a great attention in the choice of materials, finishing and their relation. Parquet, marble, light finishing made the apartment sophisticted and contemporary.

Read more
 
Accept Deny